email marketing vs plačljivo oglaševanje


Vidnost in prepoznavnost na internetu je cilj, ki si ga želi marsikdo. Obstaja na tisoče različnih marketinških trikov in trženjskih strategij, ki vam lahko pomagajo doseči ta cilj, a le nekatere med njimi so zares uspešne. Za katero med njimi se odločiti? Katera od njih je najcenejša in katera prinaša najboljše rezultate?
Poglejmo si, kakšne učinke ima email marketing in kakšne plačljivo oglaševanje ter katera varianta se tudi cenovno bolj splača. Če na tehtnico postavimo email marketing vs. plačljivo oglaševanje, ugotovimo, da je pred začetkom samega oglaševanja z eno ali drugo marketinško metodo, treba premisliti, kaj se vam bolj splača glede na to, kaj oglašujete oziroma kaj želite prodati.

Plačljivo oglaševanje pride prav tistim, ki še nimajo baze uporabnikov ali strank, saj si na tak način lahko zgradijo prepoznavnost. Zagotovo pa se jim že v začetku in vzporedno s plačljivim oglaševanjem splača uporabiti tudi email marketing oziroma graditi bazo svojih strank in potencialnih ali bodočih strank. Na ta način bodo lahko v prihodnje vodili kampanje za email marketing, ki so dejansko velikokrat cenejše in bolj učinkovite od plačljivega oglaševanja.

Zakaj je temu tako? Email marketing namreč cilja na točno določene uporabnike spleta, ki so sami pokazali zanimanje za vašo spletno stran, izdelek ali storitev ter vam tudi sami posredovali svoje podatke oziroma elektronski naslov. To pomeni, da obstaja veliko večja možnost, da bodo v prihodnje postali tudi vaši kupci ali zveste stranke, kar je pri plačljivem oglaševanju težje doseči, saj tako natančno segmentiranje strank velikokrat ni mogoče.
Kaj torej izbrati – email marketing vs. plačljivo oglaševanje? Naš odgovor je: oboje! Seveda pa je vse odvisno od vašega budgeta oziroma tega, koliko denarja imate na voljo v ta namen. Pri tem je treba poudariti, da veliko mladih podjetnikov začetnikov naredi napako, ko za oglaševanje namenja premajhen del denarja, ki ga ima na voljo. Oglaševanje je namreč bistven del posla!