Rešitve za odvodnjavanje – katero izbrati?

Na tržišču so na voljo najrazličnejše rešitve za odvodnjavanje meteornih voda. Marsikomu se zato postavlja vprašanje, katero med njimi izbrati oziroma katera med njimi je najboljša za določeno površino. Različne rešitve se med seboj namreč lahko zelo razlikujejo, zato se ni lahko odločiti, katera bi bila najbolj primerna za vas. Da bo odločitev lažja, se je najprej dobro čim bolj natančno informirati o tem, kakšne rešitve so sploh na voljo in kakšne so njihove glavne lastnosti.

odvodnjavanje
https://odvodnjavanje.si/

Linijsko ali točkovno odvodnjavanje

V prvi vrsti se rešitve za odvodnjavanje delijo glede na to, za kakšen tip rešitve gre. Če na določeno površino vgradimo odtočni jašek, kamor se steka padavinska voda, govorimo o točkovnem sistemu, saj se pri njem vsa padavinska voda zbira v eni točki. Pri linijskem sistemu pa se padavinska voda zbira vzdolž celotne površine odtočnih kanalet ter nato ponikne na varnem mestu.

Obe vrsti sistema sta lahko zelo učinkoviti, če izberete kakovosten sistem, katerega bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od tega, za kakšno površino gre in kakšne so njene lastnosti. Pri tem imate na izbiro sisteme, ki se razlikujejo glede na:

  • učinkovitost,
  • namembnost,
  • obremenitveni razred,
  • estetski izgled,
  • način vgradnje,
  • material,
  • druge lastnosti.

Različne kanalete so zelo funkcionalne

V zadnjih letih so zelo popularne postale predvsem različne kanalete, ki omogočajo odlično učinkovitost pri odvajanju meteorne vode. Poleg tega pa so tudi izredno funkcionalne, zato ni nič čudnega, da se zanje odloča toliko ljudi. Pri tem je na izbiro skoraj neomejena množica različnih modelov.

odvodnjavanje meteorne vode

Travne rešetke

Eno od zanimiv rešitev pa predstavljajo tudi travne rešetke. Pri njih pravzaprav ne gre za vrsto rešitve za odvodnjavanje, saj omogočajo, da deževnica naravno ponikne skozi reže v njih. Tako z njenim odvajanjem ne bo nobenih težav, hkrati pa lahko s travnimi rešetkami dodobra utrdite različne zunanje površine in zagotovite potrebno stabilnost za hojo ali parkiranje. Na površino, na kateri so nameščene travne rešetke, je namreč mogoče tudi parkirati, ne da bi pri tem poškodovali travo, ki raste med rešetkami.